Familiens hus har fått internasjonal oppmerksomhet og kommunens arkitekturpris

Tomten til det gamle sommerhuset har gitt rom for et hus utenom det vanlige.
Se boliger 166
Se Visninger 1

 

 

– I utgangspunktet var jeg skeptisk til å bygge et hus i betong, men arkitekten overtalte meg. Jeg angrer ikke, sier Helen Ditlev-Simonsen.

Sammen med døtrene Nora (15) og Marthe (12) har hun fått et nytt hjem i betong og massivtre på familiens tradisjonsrike tomt på Snarøya i Bærum.

– Betongmaterialet gjør at det er behagelig temperatur her selv når solen står på om sommeren. Med barn og hund er det dessuten praktisk at man ikke ser at gulvet er møkkete, smiler hun.

Norsk hytte vekker internasjonal oppsikt

UTEBOD: Familien har også bygget en utebod som kan brukes til lagring eller som oppholdsrom. Åserud, Lise / NTB scanpix

 

Husets første etasje består av prefabrikkerte betongelementer. Andre etasje består av elementer av massivtre.

– Materialene som er brukt er varige, vedlikeholdsfrie og litt røffe, forteller Kaja Poulsen i Moseng Poulsen Arkitekter AS. Hun har tegnet huset sammen med kollega Siri Moseng.

– De ulike elementene er heist på plass på stedet som et byggesett. Det gjorde det mulig å få huset raskt på plass, sier hun.

I første etasje er det betong både inn- og utvendig. Betongveggene er iblandet små marmorsteiner, som gir et fint spill i veggene.

I andre etasje er massivtreelementene synlige innvendig, mens huset utvendig er kledd i malmfuru.

28-åringens hjem er kåret til årets vakreste

MATERIALMIKS: I første etasje er interiøret en blanding av tre og ulike varianter av betong.
Åserud, Lise / NTB scanpix

Familieeiendom

En gang sto det bare et sommerhus mellom furuene på den store strandtomten, der Ditlev-Simonsen tilbrakte mye tid i barndommen.

Nå er sommerhuset revet, og familieeiendommen har gitt rom for hele fem hus.

– De første tegningene av huset ble laget for over ti år siden, men på grunn av masse restriksjoner for tomten tok det lang tid å få byggetillatelse, forteller hun.

Fordelen med ventetiden var at broren som hadde fått tomten ved siden av, også hadde blitt klar for å bygge.

Det samme arkitektfirmaet ble engasjert, og de to husene ble bygget samtidig, noe som sparte familiene for både arbeid og penger.

– Selv om vi har brukt samme arkitekt, er det to veldig ulike hus. Jeg ønsket meg et mer naturlig preg, forteller hun.

For å få et naturlig uttrykk i første etasje, er betongelementene lunet ned med treverk i himling og på dører.

KJØKKEN: Kjøkkenet i tre er fra Uno form. Benkeplaten er av kompositt.
Åserud, Lise / NTB scanpix
MALMFURU: Første etasje er i betong, mens andre etasje er i massivtre kledd i vedlikeholdsfri malmfuru. Store skyvedører gjør det mulig å viske ut skillet mellom inne og ute.
Åserud, Lise / NTB scanpix

Nostalgiske elementer

I tegneprosessen har både sommerhuset og barndomshjemmet vært viktige referanser.

– Ideen til badet kommer fra sommerhuset. Der hadde vi et badekar som var senket ned i gulvet og mye naturlig lys inn. Ideen til skyvedørene mellom stue og kjøkkenet er fra barndomshjemmet, der hadde vi også skyvedører. Jeg liker å kunne lese i ro og fred på kjøkkenet mens barna ser på TV, sier Ditlev-Simonsen.

FLETTVERK: Tømrermester Torstein Newth kom med ideen om rekkverk av flettet malmfuru. Åserud, Lise / NTB scanpix

 

I tillegg til noen av de arkitektoniske elementene er også mange av møblene hentet fra sommerhuset.

– Spisebordet og -stolene er derfra. Det samme er mange av bildene, gyngestolen, dobbeltsengen og hagemøblene foran huset. Jeg liker å blande gammelt og nytt, alt bortsett fra sofaen er enten arvet eller kjøpt brukt, forteller hun.

I tillegg til å være involvert i tegningen av huset, har hun også engasjert seg i byggingen.

– Jeg har gjort det jeg kan: Alt fra å slipe vegger, impregnere gulv og olje treverk til å kjøre søppel. Jeg ønsket å ha et eierforhold til prosjektet, sier hun.

60-tallsleilighet ble drømmehjem: – Jeg forbandt blokkleiligheter med noe mørkt og inneklemt

Hele interiøret er gjenbruk: – Jeg får vondt i hjertet når gamle ting kastes

TIDLØST: Baderommet er inspirert av badet i det gamle sommerhuset som en gang sto på tomten.
Åserud, Lise / NTB scanpix
KUNSTGAVE: Bildet over sofaen er malt av Susanne Tronhus, og ble gitt som innflyttingsgave.
Åserud, Lise / NTB scanpix
UTSYN: Store vinduer gir utsikt ut og lys inn.
Åserud, Lise / NTB scanpix

Utsikt gjennom huset

Huset ligger på en høy rygg med utsikt over Oslofjorden, og arkitektene brukte mye tid på hvor på tomten de skulle plassere bygget.

– Mellom huset og veien ligger det en bitte liten kolle som vi har vært opptatt av å bevare. Den skjermer mot innsyn, sier Poulsen.

OPPMYKING: Treverk i tak og på karmer gir et lunere preg til etasjen i betong. Åserud, Lise / NTB scanpix

 

– I tillegg har det selvfølgelig vært viktig å utnytte utsikten. På fremsiden av huset er det store foldedører ut til en uteplass med utsikt og formiddagssol. Utsikten er forsøkt bevart også på uteplassen på den andre siden av huset ved at store vinduer gir utsikt gjennom huset, forklarer hun.

Huseieren har vært opptatt av å bevare en del av den opprinnelige vegetasjonen. Derfor begrenser furutrærne litt av utsikten.

– Det er mange som kommenterer dem: Hvorfor hugger du ikke ned de trærne? Men jeg synes det er viktig at tomten fortsatt har litt preg av den furuskogen som en gang var her, sier hun.

Selv om brorens hus står tett ved, er det uaktuelt å bygge noen tujahekk mellom.

– Vi har funnet små busker og trær på tomten som vi har plantet på grensen mellom oss. Det kommer til å ta årevis før de skjermer mot innsyn, men vi ønsker ikke å bringe nye arter inn i vegetasjonen, sier hun.

SOVEROM: Hovedsoverommet har vid utsikt og seng fra det gamle sommerhuset. Åserud, Lise / NTB scanpix

 

Prisbelønnet hjem

Før familien flyttet inn i sitt nye hus bodde de i en leilighet på 75 kvadratmeter, og Ditlev-Simonsen ønsket en nøktern størrelse på huset.

– Jeg ville ha et hus hvor alle rommene er i bruk. Hele huset er på 180 kvadratmeter, og underveis i prosessen fant jeg ut at vi ikke trengte hele arealet selv, så vi fikk tegnet inn en hybel, forteller hun.

Hennes arkitekttegnede hus har fått både ros og oppmerksomhet. I fjor ble det plukket ut til arkitekturbiennalen i Venezia, og ble skrevet om i The Wall Street Journal. Det har også vunnet Bærum kommunes arkitekturpris.

Selv er Ditlev-Simonsen veldig fornøyd både med huset og med å bo med familie på alle kanter.

– Barn og hunder løper inn og ut hos hverandre. Men vi har laget noen regler: Vi voksne går ikke på besøk uten å ringe først, sier hun.

– Tre er et fantastisk materiale i interiør. Det er ingen over og ingen ved siden

FAVORITTSTED: Både Helen Ditlev-Simonsen og barna har sin favorittplass i sofaen på kjøkkenet. Her har man utsikt over Oslofjorden.
Åserud, Lise / NTB scanpix

Juryens uttalelse

Huset på Snarøya vant Bærum kommunes arkitekturpris for 2015. Dette var juryens begrunnelse:

«Boligen har en klar og synlig karakter med særpreget materialbruk. Den murte førsteetasjen har fine overganger mellom ute og inne. Fallende terreng og vid utsikt mot øst, og stillferdig og intimt mot vest. Første etasjes harde flater er godt balansert mot treverket i andre etasjes interiør og eksteriør. De umalte treflatene og den gjennomarbeidede detaljeringen gir et nesten tilbakeskuende preg, men først og fremst sjeldent gode bokvaliteter.»