Røde druer med hvitaktige flekker på. Hva er det? Foto: Christine Gulbrandsen

De røde druene har ofte hvitaktige flekker på seg. Er det farlig?

Se boliger 166
Se Visninger 1

Røde druer er den druesorten det selges mest av, ifølge frukt- og grønnsaksdistributør Bama.  Og det er mye bra med det, for frukten er blant annet en god kilde til kostfiber. Dessuten, i det røde skallet finnes stoffet resveratrol, som både skal ha en antikoagulerende effekt og virke krefthemmende, ifølge Wikipedia.no.

Men – ofte når man kjøper røde druer,  kommer de med et hvitt-flekkete belegg på. Hva er dette? Og kan det være farlig?  

Mattilsynets fageksperter i seksjon mat har ikke noe godt svar til oss.

– Men etter det vi vet, så har det ikke noe å si for mattryggheten, som Mattilsynet jobber med, opplyser den norske tilsynsmyndigheten for planter, fisk, dyr og næringsmidler.

Les også: Gjør du noen av disse åtte, ekle tabbene hjemme hos deg?

– Sandstøv

Bama mener forklaringen er at druer ofte dyrkes i områder med mye sand. Og dersom det regner, kan støvet legge seg som et lag på druene og bli seende slik ut.

– Det forsvinner ved vask, og vi anbefaler at folk vasker druene før de spiser dem, sier Pia Gulbrandsen, direktør kommunikasjon og samfunnskontakt i Bama.

Les også: Ni ting du kan gjøre for å unngå godteri-snoking på kjøkkenet 

Hva er det hvite belegget på druene? Foto: Christine Gulbrandsen
Hva er det hvite belegget på druene? Foto: Christine Gulbrandsen

FAKTA: 

Vask frukt og grønt!

Stadig flere blir syke av å ha spist importert grønnsaker, krydderurter og bær.

Vask importert frukt og grønt. Disse er ofte dyrket i varmt klima med lite tilgang på rent vanningsvann.

Men dårlig håndhygiene hos dem som høster og håndterer frukten og grønnsakene kan bidra til smitte.

Vær spesielt oppmerksom på bladgrønnsaker, krydderurter, minimais, sukkererter, asparges, fryste bær.

Varmebehandling reduserer risikoen for sykdom. Bladgrønnsaker og urter som skal spises rå, kan ligge i eddikvann av en halv desiliter 7% eddik pr liter vann i ti minutter. Det tar knekken på en god del bakterier.

Kilde: Mattilsynet, Folkehelseinstituttet